Ingen kan göra allt men alla kan göra något är Healthyspace grundläggande idé. Alla kan skapa sitt unika utrymme för hälsa och välbefinnande, det handlar om att hitta de små vägar som leder livet i önskad ritkning. Mat som ingår i detta projekt uppnår minst ett av nedan nämnda påstående:


                                                                          

  • Produkten innehåller högst 5g sockerarter per 100g för livsmedel i fast form eller 2,5 g sockerarter per 100 ml för livsmedel i flytande form.
  • Produkten innehåller minst 6 g kostfiber per 100 g eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal.
  • Minst 20 % av produktens energivärde kommer från proteiner.
  • Minskat energivärde med minst 30 % i förhållande till ett likvärdigt livsmedel med samma smak, utseende och konsistens.
  • Produkten innehåller högst 3 g fett per 100 g för livsmedel i fast form eller 1,5 g fett per 100 ml för livsmedel i flytande form.
  • Maximalt 20g kolhydratinnehåll per 100g livsmedel.





                                                                     Nygamla livsmedel enligt substitutionsmetoden


Mat ska smaka gott, det är viktigt. Idag tycks det nästa finnas en motsättning mellan den sk. goda maten och den lite nyttigare maten. Idag har vi lärt oss att den goda maten som är invand att äta i vardagen kan vara något mindre nyttig. Healthyspace ställer inte upp på dessa idéer. Nästa allt vi äter är ganska nyttigt, allt är en fråga om frekvens. Att äta ett Winerbröd till kaffet behöver inte på något sätt vara onyttigt bara det inte sker varje dag. 


Sanningen är den att Healthyspace vill ta denna diskussion till nästa nivå. Varför inte tillverka Wienerbröd som kan ätas varje dag? Idag finns möjligheten att tillverka nyttiga Wienerbröd med ungefär samma näingvärde som en Morot men med smak som ett äkta Wienerbröd inköpt på Ströget i Köpenhamn. Allt är en fråga om att byta ut och ersätta råvaror. Healthyspace använder substitutionsmetoden och beräknar hur olika ingredienser kan bytas ut och ersättas av andra som ger liknande egenskaper men helt olika näringsvärden. Detta motsägs av att sådana förändringar kräver att olika typer av artificiell sötning blir omöjligt att komma bort i från. Som allting annat går utvecklingen framåt, kunskapen idag har kommit långt och tiden är mogen för nästa steg, det hälsosamma århundradet står för dörren och knackar på.